Javascript is uitgeschakeld in de browser waardoor de website niet goed kan functioneren.
Schakel javascript in om deze website juist te kunnen gebruiken.
Zonnepaneel accu - Tenten Solar

Zonnepaneel accu: duurzame energieopslag voor een groene toekomst

In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, groeit de populariteit van zonnepanelen gestaag. Om het maximale uit zonne-energie te halen, winnen de accu’s voor zonnepanelen aan terrein. Het zijn slimme apparaten die een onafhankelijke energiebron bieden en jouw overtollige energie efficiënt opslaan.

Wat is een zonnepaneel accu?

Een zonnepaneel accu is een apparaat dat gebruikt kan worden om de elektriciteit op te slaan die wordt opgewekt door zonnepanelen. Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op wanneer het zonlicht omzet in elektriciteit. Dit kan direct worden gebruikt om de apparaten in jouw huis of bedrijf van stroom te voorzien. Maar als er geen directe vraag of onvoldoende vraag is, kan het overschot worden opgeslagen in een accu voor later gebruik.

Meerwaarde van accu opslag voor zonne-energie

Accu’s voor zonnepanelen hebben meerdere voordelen, die verder gaan dan de besparing op jouw energierekening.

  • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: met een zonnepaneel accu kun je zelfvoorzienend zijn, zelfs tijdens reguliere stroomstoringen.
  • Opslag van overtollige energie: overtollige energie wordt opgeslagen voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Hierdoor is het niet nodig om de overtollige energie terug te voeren naar het elektriciteitsnet. Dit draagt bij aan het ontlasten het elektriciteitsnet en vermijdt de afhankelijkheid van salderingsregelingen.
  • Milieuvriendelijkheid: het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen leidt tot lagere CO2-uitstoot, waardoor jouw ecologische voetafdruk kleiner wordt.

Factoren bij het kiezen van een accu in combinatie met zonnepanelen

Bij het kiezen van een zonnepaneel accu is het essentieel om rekening te houden met de capaciteit, levensduur, kosten en compatibiliteit met jouw zonnepaneelsysteem.

  1. Capaciteit: de capaciteit van een accu wordt gemeten in kWh en geeft aan hoeveel energie de accu kan opslaan. Het is belangrijk om een accu te kiezen met voldoende capaciteit om aan je energieopslagbehoeften te voldoen tijdens periodes van weinig zonlicht.
  2. Spanning: Er zijn hoogspanningsbatterijen en laagspanningsbatterijen verkrijgbaar. Een hoogspanningsbatterij is geschikt voor huishoudens en bedrijven met een grotere energiebehoefte. Ook kan een hoogspanningsbatterij verder van de omvormer af staan, bijvoorbeeld de omvormer op zolder en de batterij in de garage. Een laagspanningsbatterij is over het algemeen goedkoper in aanschaf. Ook is de capaciteit van een laagspanningsbatterij makkelijker uit te breiden door een parallelle laagspanning.
  3. Diepte van ontlading: dit geeft aan hoeveel procent van de accu veilig kan worden ontladen zonder de levensduur van de accu versneld te verminderen. Een diepere ontlading betekent over het algemeen dat je meer van de opgeslagen energie kunt gebruiken, maar kan de levensduur van de accu verkorten.
  4. Levensduur: accu’s hebben een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli. Kies een accu met een levensduur en cycli die aan jouw behoeften voldoen. Lithium-ion accu’s hebben vaak een langere levensduur dan loodzuuraccu’s.
  5. Temperatuurbereik: controleer het temperatuurbereik waarbinnen de accu goed presteert. Extreme temperaturen kunnen de prestaties beïnvloeden.
  6. Grootte en gewicht: overweeg de beschikbare ruimte en draagkracht op de installatielocatie. Zorg ervoor dat de accu past en compatibel is met de fysieke omgeving en jouw zonnepaneelsysteem.

We staan klaar om je te assisteren bij het kiezen van de ideale zonnepanelen en accu. Zelfs als je al zonnepanelen hebt, bieden we graag ondersteuning bij het kiezen van de juiste accu. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer details over accu’s voor zonnepanelen!