Javascript is uitgeschakeld in de browser waardoor de website niet goed kan functioneren.
Schakel javascript in om deze website juist te kunnen gebruiken.
Thuisbatterij - Tenten Solar

Thuisbatterij

Een revolutie in duurzaam energiegebruik, dat is de thuisbatterij! Wat is het precies en waarom zou het voor jou relevant kunnen zijn? We vertellen je meer over de thuisbatterij.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat voor later gebruik. Het fungeert als een persoonlijke energieopslag in jouw huis. Het biedt de mogelijkheid om zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen, op te slaan en te benutten. Wat de afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet vermindert. Daarnaast is het mogelijk om bij een tekort aan zonne-energie vanuit jouw zonnepanelen, elektriciteit uit het reguliere elektriciteitsnet op te slaan op het moment dat de dynamische energietarieven laag zijn. Dit kun je dan gebruiken op momenten dat de dynamische energietarieven hoog zijn.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De kernfunctie van een thuisbatterij is het opslaan van elektriciteit die overdag wordt geproduceerd door zonnepanelen, om deze op momenten dat de zon niet schijnt te kunnen gebruiken. Je koppelt de thuisbatterij eenvoudig aan jouw zonnepanelen. Het gebruik van een slimme omvormer hierbij zorgt ervoor dat je jouw opgeslagen energie het meest efficiënt gebruikt.

Voordelen van een thuisbatterij bij jouw zonnepanelen

Een thuisbatterij biedt meerdere voordelen:

  • Vermindering van energiekosten: door de overdag opgewekte energie op te slaan, kun je ’s avonds je eigen energie gebruiken. Dat resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening.
  • Energieopslag voor noodgevallen: een thuisbatterij is een betrouwbare energiebron tijdens stroomstoringen, waardoor je essentiële apparaten kunt blijven gebruiken.
  • Milieuvriendelijkheid: het verminderen van jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet draagt bij aan de algemene vermindering van de vraag naar traditionele energiebronnen, wat gunstig is voor het milieu.

Soorten thuisbatterijen

De meest voorkomende accu’s zijn lithium-ijzerfosfaat accu’s. Deze accu’s bieden veel voordelen in vergelijking met loodzuur accu’s en andere lithium accu’s. Zo hebben ze een langere levensduur, weinig tot geen onderhoud, extreem veilig, licht in gewicht en een goede laadefficicientie.

Dan is er nog het verschil tussen thuisbatterijen die AC-stroom of DC-stroom op kunnen slaan. AC-stroom is wisselstroom en direct bruikbaar voor huishoudelijke apparaten. DC-stroom is gelijkstroom, dit moet door een omvormer nog omgezet worden naar wisselstroom.

Voordelen van een AC-stroom thuisbatterij zijn dat deze aan elk bestaand PV-systeem toegevoegd kan worden, ongeacht welk merk zonnepanelen jij bezit. Nadeel is dat de stroom vaker omgevormd moet worden, wat ervoor kan zorgen dat je een beetje stroom verliest. Ook heb je hiervoor een extra batterij omvormer nodig.

Een voordeel van een DC-stroom thuisbatterij is dan ook dat je geen losse batterij omvormer nodig zult hebben. Ook heb je te maken met eenmaal omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Nadeel hiervan is dat het merk omvormer van jouw zonnepanelen bepaald uit welk merk thuisbatterijen je kunt kiezen.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste thuisbatterijen voor zonnepanelen moet je rekening houden met factoren zoals de capaciteit, de diepte van ontlading, de levensduur, de omgevingscondities en de totale kosten.

We helpen je graag bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en accu! Ook als je al zonnepanelen hebt, helpen we je graag verder. Neem contact met ons op voor meer informatie over thuisbatterijen voor zonnepanelen.