Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Eind 2016 lagen er in Nederland bijna een half miljoen zonnepanelen op daken van woningen. Dat klinkt natuurlijk veel, maar relatief gezien is dat nog helemaal niet zo veel. 92 procent van de Nederlandse huishoudens heeft namelijk nog geen zonnepanelen op het dak liggen. Ruimte voor uitbreiding dus! Maar wat brengt de toekomst?

zonnepanelen toekomst

Zonnepanelen: steeds makkelijker

Voor de consument wordt het aanschaffen van zonnepanelen steeds makkelijker. Doordat het aantal installateurs groeit en deze ook steeds meer ervaring hebben, wordt de markt van zonnepanelen installatie steeds professioneler. Voor de installatie van zonnepanelen is het namelijk erg belangrijk dat je met een professioneel bedrijf in zee gaat, dit om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen zo optimaal mogelijk geïnstalleerd worden en je dus ook een zo optimaal mogelijk rendement behaald.

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Ook dan heb je tegenwoordig steeds meer opties. Bekijk bijvoorbeeld eens of er bij jou in de buurt een collectief zonnepark of een postcoderoos project is. Zo investeer je in zonnepanelen, zonder ze bij je op het dak te leggen.

Meer rendement

De prijs van zonnepanelen wordt steeds lager. Het rendement daarentegen wordt steeds hoger, dankzij technische ontwikkelingen. De opbrengst per geïnvesteerde euro neemt langzaam maar zeker toe.

Salderen en zonne-energie opslaan

Hoe de toekomst van het salderen eruit ziet, is nog niet helemaal duidelijk. Half december 2016 werd de motie van Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) aangenomen om de salderingsregeling te continueren of te verbeteren. Dit is goed nieuws, echter is het staatsrechelijk nog steeds mogelijk dat het kabinet een aangenomen motie naast zich neerlegt. Minister Kamp stuurde de Tweede Kamer begin januari 2017 het evaluatierapport ‘de historische impact van salderen’. De minister wil in het voorjaar van 2017 een kabinetsbesluit nemen over de toekomst van het salderen. Wat er ook gebeurt met de salderingswet, het wordt ook steeds goedkoper om zelf zonne-energie op te slaan in een thuis-accu. Zo sla je de energie die je op dat moment niet gebruikt op, zodat je het op een ander moment wel kunt gebruiken. Je levert dan niet meer terug aan de energieleverancier.

Zonnepanelen betekenen zekerheid

Met zonnepanelen heb je de zekerheid van een vaste prijs. Als je hebt geïnvesteerd in een zonnepanelen installatie weet je zeker dat de kostprijs van jouw kilowatturen voor minimaal de eerste 20 jaar vastligt. En daar komt ook nog bij dat je een bijdrage levert aan een beter milieu! Een mooiere motivatie is er niet toch?

Bron: Duurzaam Nieuws