De dagen worden korter en de zonkracht neemt af; de winterperiode is aangebroken. Vaak wordt er gedacht dat zonnepanelen in de winter geen (zon)licht kunnen omzetten in energie, maar dat is niet waar. De intensiteit van de zon daalt dan wel, maar in de wintermaanden kan er nog regelmatig geprofiteerd worden van zonuren. Zonnepanelen zetten namelijk niet alleen zonlicht om in energie, maar ook indirect licht kan worden omgezet in zonne-energie.

zonnepanelen winter

Zonnepanelen en sneeuw

Wij horen u denken, wat nou als mijn zonnepanelen ondergesneeuwd zijn? Een dikke laag sneeuw is inderdaad ondoordringbaar en zorgt ervoor dat het rendement van het paneel afneemt. In de praktijk is het echter zo dat de sneeuw in de meeste gevallen van het paneel afglijdt wanneer het paneel in een hoek van minimaal 40 graden wordt geplaatst. Is dit bij u niet mogelijk? Geen zorgen! U kunt ook eenvoudig de panelen met een zachte borstel sneeuwvrij maken. Zo blijft u genieten van milieuvriendelijke zonne-energie.

Tips voor extra rendement in de winter

De hoogte van het rendement is niet alleen afhankelijk van het seizoen, ook de kwaliteit van de panelen spelen daarbij een rol. Zo hebben monokristallijne zonnepanelen vaak een hoger rendement. Datzelfde geldt voor panelen met een lage temperatuurcoëfficiënt.

Ook is de hellingsgraad en de positie van het paneel van belang. Het is daarom aan te raden om de panelen niet zelf te plaatsen, maar dit te laten doen door professionele installateurs. Zo kunt u vertrouwen op de kracht van de zon!

Meer informatie?

Bent u overtuigd geraakt van zonnepanelen? Wij helpen u graag! Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Wilt u meer weten over zonnepanelen (in de winter)? Neem vrijblijvend contact op met onze medewerkers. Wij staan iedere werkdag voor u klaar.