Buiten is het koud, heel koud! Het levert prachtige plaatjes op en de schaatsen kunnen wellicht weer ondergebonden worden. Maar wat is eigenlijk de invloed van de (vries)kou op zonnepanelen?

Zonnepanelen in de winter

Vaak wordt er gedacht dat zonnepanelen in de winter geen (zon)licht kunnen omzetten in energie, maar dat is niet waar. De intensiteit van de zon daalt dan wel, maar in de wintermaanden kan er nog regelmatig geprofiteerd worden van zonuren. Zonnepanelen zetten namelijk niet alleen zonlicht om in energie, maar ook indirect licht kan worden omgezet in zonne-energie. Het feit blijft wel dat het grootste gedeelte van stroom door zonnepanelen in de maanden april t/m september wordt opgewekt. Dit zijn de meest optimale maanden voor het opwekken van zonne-energie. Zo’n 30% van de stroom wordt opgewekt van oktober tot en met maart. Toch worden zonnepanelen kwalitatief steeds beter en is het ook in de winter, wanneer het vriest, nog mogelijk om energie op te wekken door middel van zonnepanelen.

zonnepanelen winter

Zonnepanelen in extreme weersomstandigheden

De zonnecellen van een zonnepaneel van goede kwaliteit zijn beschermd door gelaagd glas. Daarmee zijn zonnepanelen beschermd tegen (extreme) weersomstandigheden, zoals hagel, sneeuw en vorst.
Wij horen je denken: “Wat nou als mijn zonnepanelen ondergesneeuwd zijn?” Een (dikke) laag sneeuw is inderdaad ondoordringbaar en zorgt ervoor dat het rendement van het paneel afneemt. In de praktijk is het echter zo dat de sneeuw in de meeste gevallen van het paneel afglijdt wanneer het paneel in een hoek van minimaal 40 graden wordt geplaatst. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je de panelen zelf, wanneer de sneeuw lang blijft liggen, sneeuwvrij maken met een zachte borstel.

Kom naar onze zonnepanelen informatieavond

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen? Elke laatste donderdag van de maand organiseren wij in de avond een geheel vrijblijvende zonnepanelen informatieavond in onze showroom in Lichtenvoorde. Je bent van harte welkom! Heb je liever direct contact met ons? Vraag dan een offerte aan of neem contact met ons op.