De energiebespaarlening

Allereerst kan je bij het Warmtefonds een leenbudget aanvragen voor zonnepanelen. Vanaf 1 juni 2022 kan je 100% van de totale lening gebruiken voor de zonnepanelen en eventuele thuisbatterij, iets wat tot voorkort nog niet mogelijk was. De energiebespaarlening biedt jou de mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan jouw huis te financieren.

De kleineondernemersregeling (BTW teruggave)

Daarnaast kan je als particulier én als ondernemer de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw, waar in veel gevallen ook als particulier gebruik van kan worden gemaakt. Lees hier wat u daarvoor moet doen. Tot en met 31 december 2022 geldt er een btw-tarief van 21% op zonnepanelen. Per 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen 0%. Het is dan dus ook niet meer nodig om btw-vrijstelling of –teruggaaf aan te vragen.

De salderingsregeling

Een andere regeling waarmee je geld kan besparen is met de salderingsregeling. Met de salderingsregeling kan je stroom die je overhoudt en dus niet direct gebruikt terug leveren aan het en op een later moment weer gebruiken (bijvoorbeeld: ’s avonds als de zon onder is). Dit wordt dan tegen elkaar weggestreept. Als je op jaarbasis meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025, daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Lees over salderen op deze pagina.

Verdere RVO-subsidies en regelingen

Naast deze algemene regelingen zijn er nog een heleboel RVO-subsidies en regelingen zoals de SDE++ voor bedrijven en non-profitorganisaties of de SCE en de SEEH voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en energiecoöperaties. Ook kan je gebruikmaken van ISDE als je een zakelijke gebruiker bent en de BOSA voor amateursportorganisaties. Als laatste zijn er nog een aantal subsidies en fiscale maatregelen voor ondernemers die vernieuwen, ontwikkelen, samenwerken, investeren in duurzaamheid of in milieuvriendelijke technieken. Voorbeelden van deze subsidies zijn de DEI+, HER+, MOOI, EIA, MIA en de Vamil.

Lokale subsidieregeling

Als laatste zijn er ook meerdere lokale regelingen en heb je vaak een mogelijkheid om bij je gemeente of provincie een subsidie voor zonnepanelen aan te vragen. Informeer daarvoor bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden in jouw regio.

Meer weten?

Uiteraard kunnen wij bij Tenten Solar meer informatie en advies geven naar de verschillende subsidies en regelingen waar je gebruik van zou kunnen maken. Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.