De term PV panelen is een benaming voor zonnepanelen. PV komt van de Engelse term ‘Photo Voltaic’. Photo betekent licht en Voltaic betekent elektriciteit. De letterlijke Nederlandse term hiervoor is fotovoltaïsch, oftewel zonnepanelen. De PV panelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten naar gelijkstroom. Deze cellen worden ook wel PV cellen genoemd, dus vandaar de term PV panelen.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen zijn dus niks anders dan zonnepanelen. PV panelen of zonnepanelen bestaan uit allemaal kleine zonnecellen. Wanneer deze zonnecellen (zon)licht ontvangen, zetten ze het licht om in gelijkstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor het huishouden. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, kun je het terug leveren aan het net. Dit wordt verrekend met de stroom die je later verbruikt. Hierbij maak je gebruik van een netgekoppeld PV systeem. Ook kan je je overgebleven stroom opslaan in een eigen accu, om later zelf gebruik te kunnen maken van je eigen opgewekte stroom. Dit wordt ook wel een off grid PV systeem genoemd.

Kosten PV panelen

De vraag ‘wat kosten PV panelen?’ is eigenlijk niet de juiste vraag om te stellen. Het is beter om je af te vragen wat een PV systeem kost dat bij jouw behoefte past. Wat levert het jou op? Dat is bij iedereen weer anders. Toch kunnen we zeggen dat gemiddeld gesproken de PV systemen in zo’n 7 jaar terugverdiend kunnen worden. PV panelen zijn dus een goede investering. Hoe eerder je investeert, hoe eerder je voorbij de 7 jaar bent.

Meer informatie?

Wil je meer weten over PV panelen of de mogelijkheid van PV panelen op jouw woning? Vraag dan geheel vrijblijvend bij ons een offerte aan, wij vertellen je graag meer. Neem hier contact met ons op.