Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar zonne-energie, o.a. door middel van zonnepanelen. Denk jij ook na over de installatie van zonnepanelen? Dan is het handig om te weten hoe je dat het beste aan kunt pakken en wat je kunt verwachten. Lees de 4 stappen naar een zonnepanelen installatie en binnen no-time heb jij zonnepanelen op je dak liggen.

Stap 1: Vind een zonnepanelen installateur en vraag een offerte aan

Het vinden van een professionele zonnepanelen installateur kan op meerdere manieren. Vraag eens rond in je omgeving. Wellicht zijn er al vrienden of familieleden die zonnepanelen hebben, zij kunnen je vast meer vertellen over hun ervaringen met bepaalde installateurs. Ook op het internet kun je veel informatie vinden over installateurs. Heb je een installateur gevonden waar je een offerte bij aan wilt vragen? Check dan of deze voldoet aan de kwaliteitsnormen van een goede installateur. Is de installateur bijvoorbeeld Zonnekeur-gecertificeerd? Is de installateur ISO of VCA gecertificeerd?

Ga je een offerte aanvragen? Dan zul je waarschijnlijk antwoord moeten geven op een paar vragen over je woning en je energieverbruik. Pak dus alvast je elektriciteitsrekening erbij, want daarop kun je zien wat ongeveer je jaarlijkse energieverbruik is.

Stap 2: Evaluatie van het dak en de omgeving

In de meeste gevallen worden zonnepanelen geïnstalleerd op het dak (in enkele gevallen is het ook mogelijk in bijv. een open veld opstelling). Voordat de dakplanning kan worden gemaakt, zal de installateur van de zonnepanelen een evaluatie van het dak en van de omgeving maken. Wat is de oriëntatie van het dak? Is er sprake van schaduwval, bijvoorbeeld door objecten op of rondom het dak? Veel installateurs kunnen al een goede inschatting maken op afstand, doordat ze werken met software waarmee ze joww woning in kaart kunnen brengen. Daarnaast komt het ook geregeld voor dat een installateur nog een bezoek op locatie brengt.

Stap 3: De dakplanning

Nadat het dak en de omgeving in kaart is gebracht, kan de installateur beginnen met het maken van het plan voor de zonnepaneleninstallatie. In overleg met jou wordt er gekozen voor een bepaald type en merk zonnepanelen. In de meeste gevallen kun je bij een installateur kiezen tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Ook wordt er een advies uitgebracht over de omvormer, het montagesysteem (afhankelijk van het type dak), eventuele monitoring of andere toevoegingen aan het systeem. De installateur bepaalt op basis van jouw stroombehoefte, de ruimte op het dak en de ligging van de panelen hoeveel panelen er op het dak passen.

Stap 4: De installatie van de zonnepanelen

Nadat je akkoord bent gegaan met het plan van de installateur, kan worden gestart met de installatie van de zonnepanelen. Het is handig als je thuis bent op de dag dat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo kun je de installateurs toegang geven tot het dak en tot de elektriciteitsvoorziening. En vergeet natuurlijk het kopje koffie voor de installateurs niet! Afhankelijk van de grootte van het systeem, duurt de installatie van een (gemiddeld) zonnepanelen systeem een halve dag tot een dag. De installateurs installeren niet alleen de panelen op het dak, maar sluiten deze ook aan op de omvormer, die op zijn beurt weer is verbonden met de meterkast. Een goede zonnepanelen installateur levert de zonnepanelen turn-key op. Op het moment dat hij of zij je woning verlaat, kun je direct beginnen met het opwekken van zonne-energie.

Offerte aanvragen?

Een kind kan de was doen toch? Ben je na het lezen van deze vier stappen overtuigd geraakt van zonnepanelen? Wij van Tenten Solar zijn je graag van dienst bij de installatie van zonnepanelen. We zijn adviseur, leverancier én installateur op het gebied van zonnepanelen. Wil je je graag verder inlezen voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen? Op onze website vind je alles wat je wilt weten over zonnepanelen. Neem een kijkje in ons zonnepanelen Kenniscentrum. Klaar voor de installatie? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan of neem contact met ons op voor meer informatie.