Anders dan de naam doet vermoeden, werken zonnepanelen ook op bewolkte dagen. Toegegeven: wanneer de zon schijnt, zullen je zonnepanelen veel elektriciteit opwekken, maar ook op bewolkte wekken zonnepanelen gewoon elektriciteit op.

zonnepanelen bewolkt

 

Ook op grijze dagen?

Hoe zit het dan op hele bewolkte dagen? Onderschat de zon niet! Zelfs op dagen dat de zon door wolken wordt geblokkeerd, blijven de zonnepanelen elektriciteit opwekken. De panelen absorberen uit diffuus of gereflecteerd licht namelijk nog steeds energie.

En hoe zit het in de herfst en winter?

De intensiteit van de zon daalt dan wel, maar in de herfst- en wintermaanden kan er nog regelmatig geprofiteerd worden van zonuren. De piek van opbrengst van zonnepanelen ligt tussen maart en oktober. Maar ook in de herfst en winter is er straling van de zon, waardoor panelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren. Zonnepanelen zetten namelijk niet alleen zonlicht om in energie, maar ook indirect licht kan worden omgezet in zonne-energie.

Bovendien is het zo dat een zonnepaneel juist bij lagere temperaturen beter presteert dan bij (te) hoge temperaturen. De spanning tussen twee lagen in het zonnepaneel is bij lagere temperaturen verhoogt en daarnaast is het paneel minder warm, dat doet het rendement van het paneel toenemen.

Ook zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen leveren dus het hele jaar door rendement op, ook in Nederland. Het is een rendabele investering. Ben je na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd geraakt in zonnepanelen? Dan helpen wij je graag verder! Vraag vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen bij ons aan. We organiseren daarnaast iedere laatste donderdag van de maand een zonnepanelen informatieavond, je bent van harte welkom!