“Toentertijd werkten we drie dagen aan een installatie met 15 panelen. Nu minder dan een dag,” vertelt Dominic met een grijns. “Een zonnepaneel had een wattpiek van ongeveer 200, nu is dat 435.” De allereerste particuliere klant van Tenten Solar is 3 jaar geleden van een nieuwe installatie voorzien. De energiebehoefte was door onder andere een elektrische auto gestegen. Dit laat de vooruitgang zien.

Berichtgeving in de media

Veel woningen en bedrijfspanden hebben zonnepanelen op het dak, particulieren en bedrijven verlagen hierdoor de energielasten. Toch ligt de nadruk in de media momenteel op de beperkingen in rendement.  Dominic begrijpt waar de onrust vandaan komt: “Maar ik snap het niet. We kunnen enkel de feiten benoemen; zonnepanelen zijn en blijven zeer rendabel.”

Salderingsregeling

De ogen sluiten doet hij niet. Energiemaatschappijen vragen vergoedingen aan zonnepaneleneigenaren en netwerkproblemen doen zich voor. Koppen in de media geven soms de indruk dat zonnepaneleneigenaren met extra kosten te maken krijgen.

“Deze koppen zijn erg suggestief. Er zijn een aantal beperkingen op je rendement. Dat zien wij ook. Zonder die beperkingen is het rendement 100% en nu wellicht 80 of 90%. De zonnepaneleneigenaar bespaart dus op ieder kilowattuur stroom en heeft daarmee altijd een financieel voordeel op eenieder zonder zonnepanelen,” benadrukt Dominic.

Zonnepanelen uiterst rendabel

Dominic heeft de overtuiging dat het juist nu interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. “Waarom? De kilowattuurprijs is hoog, de verwachting is dat dit niet snel verandert. In combinatie met de relatief lage aanschafprijzen van zonnepanelen op dit moment, maakt het een uiterst rendabele investering. De terugverdientijd bedraagt 5 tot 7 jaar. Voorheen was dat 10 tot 15 jaar.”

De branche professionaliseert

De ontstane onrust in de markt hoeft niet alleen maar slecht te zijn. De afgelopen jaren zijn zonnepaneleninstallateurs als paddenstoelen uit de grond geschoten. “Iedereen kan en mag beginnen met het installeren van zonnepanelen. Sommigen doen maar wat. Ik heb installaties gezien waarbij geen kabelgoten op een plat dak zijn gebruikt en stekkers in het water liggen. Dit is erg gevaarlijk. De professionele bedrijven blijven overeind. Dat is goed voor de branche.”

Werken bij Tenten Solar

Tenten Solar is een bedrijf dat kwaliteit én veiligheid als prioriteit 1 op de agenda heeft staan. “We zijn een goed opgebouwd, technisch hoogstaand bedrijf. Op gebied van duurzaamheid zijn we zelfs een landelijke speler die ertoe doet.”

Een bedrijf dat blijft innoveren. “Denk aan thuisbatterijen. We zijn nog lang niet klaar. We hebben nog vacatures te vullen. Kom je bij ons werken, dan heb je zekerheid,” sluit Dominic af.

Zou je voor Tenten Solar willen werken?

Bekijk hier de vacatures of kom gerust eens langs om een kijkje te nemen.