Wat houdt Wattpiek in?

‘Wattpiek’ (afgekort Wp) is de maximale hoeveelheid stroom die een individueel zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Wattpiek is dus een meeteenheid, en deze geeft de capaciteit van de zonnecellen aan wanneer deze zonne-energie in stroom omzetten. Dat betekent dus automatisch ook dat zonnepanelen met een hoog vermogen in Wp efficiënter zijn en meer stroom kunnen produceren.  Over het algemeen geldt dan ook: hoe meer Wp per zonnepaneel, hoe hoger de opbrengst.

Maximale opwekking stroom

Toch is de opbrengst van jouw paneel niet alleen afhankelijk van de Wattpiek. Zoals hierboven al is gezegd, is wattpiek de maximale hoeveelheid stroom die een individueel zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Dat betekent dat lichtsterkte, temperatuur, de hellingshoek van het dak, de hoeveelheid zonnepanelen of de richting van het dak een rol speelt in de opwekking van stroom. Onder ideale omstandigheden kan een paneel van 350 Wp jaarlijks 350 kWh aan stroom produceren. In de praktijk ligt de opbrengst echter lager. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld bewolking, lage zonnestand, of schaduw op het dak zijn. Daarom schatten we in Nederland en België dat 1 Wattpiek ongeveer 0,85 kWh aan stroom per jaar oplevert.

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

Welke zonnepanelen Wattpiek het beste is voor jouw situatie, hangt af van jouw budget en jouw situatie: eventuele schaduwvorming op het dak, het aantal zonne-uren, dakoriëntatie en hellingsgraad bijvoorbeeld. Bij kleinere daken zijn zonnepanelen met een hoger vermogen in Wp vaak interessanter, omdat je dan minder panelen nodig hebt om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Doorgaans geldt: hoe meer Wp je zonnepaneel heeft, hoe duurder die is. Daarnaast bepalen natuurlijk ook het merk, de kwaliteit en de uitvoering van het plaatsen van de zonnepanelen mee in de kostprijs.

Meer informatie?

Advies op maat nodig? Onze experts weten precies welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw woning. Heb je interesse of wil je graag meer informatie? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan of neem hier contact met ons op.