Stringomvormer

Een stringomvormer is de meest eenvoudige manier om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Bij een stringomvormer worden de zonnepanelen in series aan elkaar gekoppeld. De aan elkaar gekoppelde series zonnepanelen (ook wel ‘strings’ genoemd) worden vervolgens op de omvormer aangesloten. Afhankelijk van de grootte van het systeem worden meerdere strings toegepast.

De string-omvormer is de meest voordelige optie en wordt voornamelijk toegepast wanneer de zonnepanelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het voordeel van deze omvormers is dat ze relatief goedkoop in aanschaf zijn.

Omvormers met optimizers

In sommige gevallen kan je ook nog gebruik maken van een centrale omvormer waarbij een optimizer per paneel wordt toegepast als aanvulling op je stringsysteem. Een nadeel van een stringsysteem is dat het zwakste paneel in de string (doordat deze bijvoorbeeld in de schaduw zit) de prestatie van alle andere panelen in de string vermindert. Door onder ieder paneel een optimizer te plaatsen, produceert elk paneel de maximale energie en is het niet afhankelijk van de naastgelegen panelen. 

Micro-omvormers

Als laatste optie is het ook mogelijk om een micro-omvormer per paneel onder het zonnepaneel te monteren. Er hoeft dan binnen geen centrale omvormer meer geplaatst te worden. De belangrijkste voordelen van micro-omvormers zijn dat er geen centrale omvormer kapot kan gaan waardoor het hele systeem uitvalt, er is geen omvormerapparatuur in huis waardoor er ook geen geluidsoverlast kan zijn en de micro-omvormers hebben een productgarantie van 25 jaar wat gelijk is aan de vermogensgarantie van de meeste zonnepanelen. In de levensduur van de zonnepanelen hoef je geen omvormer meer te vervangen, wat met een stringomvormer of omvormer met optimizers wel aan de orde is.

Onze merken

Bij Tenten Solar kunnen we je meerdere stringomvormers aanbieden. De keuze voor een omvormer hangt geheel af van jouw vermogen en de specifieke situatie: de vorm en de ligging van het dak, het aantal zonnepanelen, de aanwezigheid van schaduw, het beschikbare oppervlak, etc. Onze adviseurs houden met al deze factoren rekening om zo tot een passend voorstel te komen voor ieder dak.

Merken die wij bij Tenten Solar als standaard stringomvormer voeren zijn SAJ, Huawei en Sungrow. Het zijn alle drie toonaangevende merken met betrouwbare technologie. Voor omvormers met een optimizer per paneel maken wij gebruik van het merk SolarEdge. Voor micro-omvormers wordt gebruik gemaakt van Enphase.

Complete sets

Maar voor welke omvormer kan jij het beste kiezen? Welke omvormer past nou goed bij jouw zonnepanelen?

Tenten Solar biedt complete sets aan met alles wat er nodig is voor een zonnepaneleninstallatie: zonnepanelen, een omvormer, een onderconstructie en eventueel monitoring. Hierdoor hebben wij de beste match voor jou gekozen. Liever persoonlijk advies en service op maat? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!