Stel: je hebt zonnepanelen op je huis en je bent een week in het buitenland. Je zonnepanelen blijven ondertussen nog gewoon stroom opwekken, ook al verbruik jij op dat moment niks. De stroom die je niet gebruikt, wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. De elektriciteitsleverancier zorgt ervoor dat jouw opgewekte stroom naar andere huishoudens gaat en verrekent dit netjes op jouw afrekening met de stroom die je op een later moment verbruikt. Het verrekenen van stroom die je op een later moment gebruikt heet salderen. Maar de overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen.

Desondanks kan je na 2025 nog wel heel wat jaren blijven salderen. Maar elk jaar wordt het percentage dat je van jouw opgewekte stroom kan salderen wel kleiner, totdat er vanaf 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

Terugleververgoeding

Maar wees niet bang, je krijgt nog steeds een vergoeding van je energieleverancier voor het terugleveren van je stroom. Deze vergoeding zal naar verwachting zo rond de € 0,04 tot € 0,08 per kWh zijn, afhankelijk van jouw energieleverancier. De afbouw van de salderingsregeling doet daarmee niets af aan het feit dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. Zonnepanelen worden steeds efficiënter en voordeliger. Je hebt je zonnepanelen binnen ongeveer 5 tot 7 jaar weer terugverdiend, terwijl de terugverdientijd voor zonnepanelen in 2009 nog zo’n 25 jaar was. Daarnaast zet je natuurlijk een mooie stap naar duurzaamheid.

Weten hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem hier contact met ons op over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw woning.