Javascript is uitgeschakeld in de browser waardoor de website niet goed kan functioneren.
Schakel javascript in om deze website juist te kunnen gebruiken.
Veelgestelde vragen - Tenten Solar

Waaruit bestaat een zonnepanelen installatie?

Een zonnepanelen installatie bestaat natuurlijk uit zonnepanelen, welke op het dak van uw woning worden geplaatst door middel van een montagesysteem. Vanaf de zonnepanelen loopt solar bekabeling naar de omvormer, welke vaak op het zolder hangt. Vanaf de omvormer loopt een stroomkabel (YMVK kabel) naar de meterkast. Eventueel kunt u de zonnepanelen installatie uitbreiden met een monitoringsysteem.

Hoe werkt een zonnepanelen installatie?

Door lichtinstraling op de zonnepanelen wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze gelijkstroom wordt door de solar bekabeling naar uw omvormer geleidt, welke ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die u in uw huishouden gebruikt voor de elektrische apparatuur. Vanaf de omvormer gaat de wisselstroom naar uw meterkast, van waaruit de stroom wordt verdeeld binnen uw woning. Het overschot wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en gesaldeerd.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is uw eigen energieverbruik (kWh) op jaarbasis van belang. Daarnaast spelen ook de ligging, oriëntatie en hellingshoek van het dak waarop de zonnepanelen komen een rol. Een dak op het zuiden geeft het meeste rendement. Echter is ook het plaatsen van zonnepanelen richting het zuidwesten of zuidoosten nog steeds erg interessant!

Wat is ‘salderen’ en hoe werkt dit?

Salderen betekent dat de stroom die u niet direct zelf in de woning gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit is bijvoorbeeld het geval als de zon in de middag schijnt, maar u minder energie verbruikt dan dat de zonnepanelen installatie opwekt. In de avonduren, als de zonnepanelen installatie geen stroom meer opwekt, neemt u weer energie af van het elektriciteitsnet. De door u terug geleverde energie wordt dan verrekend met de door u afgenomen energie. Het is van groot belang dat uw energiemeter geschikt is om de teruglevering van elektriciteit te registreren.

Is mijn energiemeter geschikt om teruglevering te registreren?

Er zijn in Nederland veel verschillende energiemeters. Uw netbeheerder weet welke meter er bij u in de woning aanwezig is. Tenten Solar zal uw installatie aanmelden bij uw netbeheerder, waarna de netbeheerder zal controleren of uw meter geschikt is. Is uw meter niet geschikt, dan zal de netbeheerder contact met u opnemen om de meter kosteloos te vervangen.

Waar wordt de omvormer opgehangen?

In de meeste gevallen zal de omvormer bij u op zolder worden geplaatst. Op deze manier ligt de omvormer dicht bij de zonnepanelen en zal het minste verlies in de solar kabels ontstaan. Als dit niet mogelijk is dan zal er naar andere plek worden gezocht.

Wat is een monitoringsysteem?

Met het monitoringsysteem kunt u precies zien hoeveel stroom de zonnepanelen leveren. In geval van een storing zal u ook een e-mailmelding ontvangen. Zo zorgen we dat de panelen optimaal rendement geven en zien we precies hoeveel stroom uw installatie levert. Uw eigen opbrengst kunt u bekijken op uw computer, laptop, smartphone of tablet. Wel is hiervoor uw internetaansluiting benodigd om de omvormer te laten communiceren.

Hoe wordt de bekabeling vastgemaakt?

De bekabeling vanaf de zonnepanelen naar de omvormer en vanaf de omvormer naar de meterkast zal zo netjes mogelijk worden weggewerkt. Hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van witte of crème kleurige kabelgootjes of buizen. Eventueel kunnen de kabels weggewerkt worden in reeds aanwezige schachten, indien toegankelijk.

De mogelijkheden worden tijdens de schouw bekeken en kunnen tijdens de montage met medewerkers besproken worden.

Wat is Wattpiek?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het paneel opvangt. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden, met andere woorden: wanneer er veel zonlicht op schijnt. Hierdoor moet u er rekening mee houden dat een zonnepaneel van bijvoorbeeld 250Wp niet daadwerkelijk 250Wp oplevert. Om te berekenen hoeveel kWh u kunt opwekken met één of meerdere zonnepanelen, kunt u een omrekenfactor gebruiken. De omrekenfactor voor Nederland is 0,85. Wanneer u dus een zonnepaneel van 250Wp heeft, levert dit 212 kWh (250Wp * 0,85) aan opbrengst op.

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel voldoende rendement op?

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een groot misverstand. Zonnepanelen werken niet op zonlicht, maar op licht en werken daarmee dus ook bij bewolkt weer. De piek van opbrengst van zonnepanelen ligt tussen maart en oktober. Maar ook in de herfst en winter is er straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren.

Wat is de levensduur van een zonnepanelen installatie?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Wat betekent een storingsmelding voor hoge netspanning?

Op de momenten dat deze storing zich voordoet, wordt er in uw wijk teveel energie opgewekt en te weinig verbruikt. De bekabeling in de straat kan het vermogen niet kwijt waardoor de spanning automatisch opgevoerd wordt. Echter, hier zit een limiet van 253 volt op. Bij 253V en hoger moet de omvormer tijdelijk afschakelen omdat hij anders niet aan de Nederlandse netcode voldoet. In de monitoring van uw zonnepaneleninstallatie zijn er verschillende benamingen voor een dergelijke storing: Grid Voltage High, Grid Overvoltage, Grid Voltage Error, AC Overcurrent, AC Voltage Too High. Wanneer de spanning weer genoeg gezakt is, zal de omvormer automatisch weer inschakelen.

Deze fout komt het meeste voor wanneer het buiten relatief koud is i.c.m. veel zoninstraling. Dit zijn de meest optimale weersomstandigheden.
Tenten Solar kan u helaas met een dergelijke melding niet helpen. Wel kunt u bij de netbeheerder melding maken van dit probleem zodat ook zij op de hoogte zijn van dit probleem in uw wijk. Ook kunt u op de piekmomenten meer energie verbruiken door bijvoorbeeld een apparaat in te schakelen dat stroom verbruikt. Denk hierbij aan een wasmachine, droger of elektrische kookplaat. Zodoende wordt de opgewekte energie direct verbruikt en zal de spanning minder hoog worden, waardoor de omvormer minder snel in storing zal staan.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij beantwoorden de vraag graag voor u.